miércoles, 26 de diciembre de 2012

F.C. Barcelona, què està succeint?

Feia molts mesos que no escrivia cap entrada al blog, amb els estudis i el bàsquet m'ha estat del tot impossible, ara que tinc una bona estona vull fer una sèrie de reflexions respecte un tema que m'encurioseix força... El desastre del F.C Barcelona. 
Amb aquesta entrada vull analitzar la situació que s'està vivint i a veure si entre tots podem esbrinar qui és el culpable: Pascual? Creus? Els jugadors?

Avui dia 26 de Desembre, l'equip amb més pressupost de l'ACB, el Barça, porta un balanç de 7 victòries i 7 derrotes i lluita per entrar a la Copa del Rei, un objectiu que l'haurien d'haver assolit fa jornades. El Barça té un pressupost de 28'7 milions (3'7 milions per sobre del segon equip/secció amb més pressupost, el Madrid). He trobat un gràfic bastant il·lustratiu que reflexa la situació actual:

Està clar que aquí passa alguna cosa. QUINA?

1. JUGADORS:
1.1 Bases
- Marcelinho Huertas: un dels millors bases que juga a Europa, sense cap mena de dubte, ràpid, amb la seva clàssica efectiva bicicleta, decisiu, capaç de meravellar amb les seves assistències. Però... Està al seu millor nivell? Marcelinho aquest any intercala partits excel·lents (va ser l'MVP de la quarta jornada de l'Eurolliga) amb partits mediocres, on sembla que el partit no va amb ell, és a dir, força irregular, i sinó que li preguntin als que el tenen al Supermanager.

Font: mundodeportivo.com

- Víctor Sada: base físic, molt treballador, bon defensor i amb molts intangibles, però ei... No ens enganyem, no és un jugador determinant, partit rere partit els bases de l'altre equip el floten perquè tiri. 2'9 punts per partit aquest any acompanyen el seu supercontracte de 800.000 euros l'any durant 4 anys.
- Sarunas Jasikevicius: 36 anys, un dels millors bases europeus de la dècada, ha arribat a marcar diferències, però per dir-ho clar: està vell, pot jugar 10 minuts de qualitat molt bons i això no li treu ningú però Sarunas queda desconvocat la majoria de partits i això fa que a vegades no estigui al to que cal, fora de ritme. Està capacitat per tirar-se l'equip a l'esquena si cal però no ho podrà fer cada partit.

1.2 Escoltes: 
- Juan Carlos Navarro: crec que no cal que digui res de Navarro, un dels millors 2's d'Europa als seus 32 anys, amb la seva bomba, els seus triples i el seu flopp... les seves faltes rebudes volia dir (perdó, un és de la penya i no ho pot evitar). Ara bé, Navarro està passant per un mal moment físic i s'ha perdut uns quants partits per lesió, on l'equip l'ha trobat a faltar, i altres dies quan ha tornat, no ha pogut jugar al 100 % (sense anar més lluny l'altre dia a Málaga amb un 2/11 en triples).  Quan l'equip el necessiti sempre estarà i de ben segur que al TOP 16, a PlayOff's o on sigui farà partits de 20ipico punts que els hi donarà la victòria, però ara mateix tampoc pot fer-ne més.
- Álex Abrines: el nou Rudy... 19 anys, fitxat aquest any de l'Unicaja de Málaga, on l'any passat amb pocs partits va ser de les poques notes positives de l'Unicaja trencant rècords de jugadors joves. Malgrat això, aquest any està fent una temporada per oblidar, ha volgut donar el salt a un equip de primera fila massa d'hora, els seus 1'5 punts i 0'3 valoració per partit ho demostren. Cal tenir paciència amb Abrines, és jove i serà un crack de ben segur però, està en el lloc adequat? No ha de tenir molta pressió quan Navarro no hi és?


1.3 Alers:
- Pete Mickeal: com Navarro, poc puc dir d'aquest jugador, totalment consolidat al bàsquet d'elit, amb la seva prodigiosa esquerra, lluitador, sembla que ha deixat enrere les lesions i aquest torna a estar al 100 %. Tot i que aparenta 28 anys amb la seves ganes, en té 34, així que tampoc li queden molts anys de bon bàsquet.
- Joe Ingles: un 3 polivalent, capaç de jugar el bloqueig directe, capaç de jugar de 2 o inclús de 4, esquerrà. Una de les peces més cotitzades aquest estiu ja que el Barça semblava que tampoc hi comptava gaire amb ell. S'ha quedat al club i "el bo d'en Joe" (que diria en Robirosa), va fent els seus números, en els minuts que està a pista, però no se'l veu del tot a gust. Als jocs olímpics, era la peça clau de la selecció d'Austràlia: anotava, rebotejava, assistia... I no és que Australia no tingués un bon equip (Patty Mills, Brad Newley, Matt Nielsen, Aaron Baynes...), per què no fa el mateix al Barça? Mai ho sabrem.
Font: solobasket.com

- Xavi Rabasseda: paper defensiu, rol de jugar 10 minuts, per donar el màxim d'intensitat possible i si entren els triples, ficar-ne un parell. 2'6 punts per partit no deixen de ser pobres per un jugador que podria ser determinant en un equip de mitja taula.

1.4 Alers-Pívots:
- Erazem Lorbek: temporada per oblidar la de l'eslovè, renovat aquest estiu per tres anys amb tres milions per temporada (el doble del sou de tots els jugadors de la Penya junts), problemes físics no deixen que aquest aler-pívot estigui còmode, quan sempre havia fet uns números molt dignes i regulars, amb la seva elegància al pal baix i el seu bon tir de mitja/llarga distància. 
FONT: siol. net

- C.J. Wallace: lluitador, amb un tir exterior decent, i gran mastegador de xiclet. Tot i que aporti moltes coses que no es veuen a les estadístiques (com Víctor Sada), no deixa de ser un jugador justet si l'equip aspira a guanyar l'Eurolliga. Cal dir, que Wallace va fer UN partidàs l'any passat a les finals de l'ACB contra el Madrid, però ha fet gaires coses més?
- Marko Todorovic: va marxar de la Penya per la porta del darrere dient que marxava perquè volia tenir minuts a l'ACB, des de la banqueta desconvocat segur que pensa que la seva elecció va ser la millor de les possibles. És un jugador amb molt de talent, jove (20 anys) i és una de les futures estrelles del bàsquet montenegrí, però, a hores d'ara, està verd i l'única manera de millorar seria jugant minuts i minuts, cosa que al Barça no farà.

1.5 Pívots:
- Ante Tomic: molt tècnic, amb uns moviments delicatessen al pal baix. Se'l acusa de que influeix poc al joc per les seves estadístiques ("desintangibles"), pot acabar amb 15 punts i 10 rebots però haver fet un partit mediocre, on els pívots de l'altre equip se l'han menjat amb patates. Un misteri aquest jugador, ja que sembla que pot donar més però no vol.
- Nathan Jawai: pívot gros, intimidador, amb un salt descomunal per el seu físic. A la pretemporada es van crear moltes expectatives al voltant d'aquest jugador però pel que sembla va ser una cortina de fum, Jawai fa partits bons, apareix gairebé sempre al TOP7 de les millors jugades amb esmaixades i taps espectaculars, però no és un pívot que marqui les diferències.

2. Entrenador: 
- Xavi Pascual: un gran palmarès amb pocs anys però... Ha guanyat campionats amb els millors jugadors d'Europa jugant un bàsquet defensiu i conservador, un bàsquet que no enganxa a l'aficionat (els pocs milers de persones al Palau Blaugrana partit rere partit ho demostren).
Claus: 
1) El seu mal ús dels bases (veure l'entrada que vaig fer al Març de l'any passat) està acabant amb el joc de Marcelinho. Aquesta confiança pot ser també la que està fent que Lorbek, el que hauria de ser el millor 4 de l'ACB, estigui jugant com està jugant.
2) Va veure Xavi Pascual jugar a Ingles als Jocs Olímpics? Sap del que és capaç?
3) Minuts dels joves: Abrines, Rabasseda i Todorovic són jugadors que d'aquí un parell d'anys haurien de ser jugador de la seva selecció, amb un talent innegable, cap dels 3 disfruta dels minuts que hauria de jugar.

Font: marca.com

4) Poca confiança amb els jugadors de la pedrera: el Barça B està jugant a l'Adecco Oro, la segona divisió espanyola i dels jugadors d'aquest equip hi destaca sobretot un jove jugador bosni, que es diu Mario Hezonja, aquest futur crack ha disputat 5 minuts a l'Eurolliga en total i 2 o 3 contra uns americans que es feien passar per els Dallas Mavericks el passat 9 de Novembre. Així com Hezonja també hi ha jugadors que es mereixerien alguna oportunitat (Creus, Mbaye, Ericksonn...).
5) Filosofia de joc: altres anys el Barça sempre havia guanyat a partits a pocs punts, aquest any, vist que l'equip no rutlla, s'hauria de canviar la filosofia, té un equip que pot jugar al run&gun com el Madrid, jugades amb transició que acabin amb triple de Navarro, coast-to-coast de Marcelinho que pot acabar ell o pot doblar la pilota. Té jugadors per fer-ho (Tomic i Todorovic poden córrer la pista com si fossin exteriors per exemple), per què no s'arrisca? 

3. Directiva:
- Joan Chichi Creus:
Sempre havia fitxat els millors jugadors d'Europa, i la cosa rutllava bé, el Barça anava guanyant. Ricky Rubio, Terrence Morris, Boniface Ndong, Erazem Lorbek, Pete Mickeal, Marcelinho Huertas van donar tots un resultat excel·lent. 
Ara bé, aquest últims anys es pot dir que s'està coronant: Chuck Eidson o  CJ Wallace i la marxa de Fran Vázquez o Ndong aquest mateix any, el delaten.

I és que Wallace, l'any passat, va ser criticat tota la temporada fins que a la final de l'ACB va despertar i va fer un partit bo, arrel d'això es pot dir que el van renovar (suposo que darrere hi ha un treball als entrenaments, però tenia ja un peu fora de l'equip)... Què passa? El Barça és una ONG? Wallace és un jugador justet, i no aporta la seguretat que portava Terrence Morris, és culpa de CJ? NO rotundament, ell fa el que pot.
Font: mundodeportivo.com

Víctor Sada i Lorbek tenen un contracte sota el braç del qual podran viure molts anys. És culpa d'en Víctor o de l'Erazem que els hi paguin la milionada que els hi paguen? NO rotundament, només faltaria que es queixessin per cobrar massa.
És la filosofia del Barça fitxar a jugadors joves i explotar-los? NO rotundament, sempre han estat de fitxar lo mejorcito i guanyar. 

També cal dir que Creus es va lluir confeccionant una plantilla de 13 fitxes, ja que a part de que un ha de quedar desconvocat cada partit (i això fa baixar la moral), tanca la porta als jugadors de la pedrera (així que tampoc és tot culpa d'en Pascual).

Sembla ser que el Barça ha de fitxar algun jugador per a sortir del pou, ja que disposen de diners per fer-ho, però què han de fitxar? Un base que marqui la diferència? En tenen 3. Un escolta? Li tancaria totalment la porta a Abrines. Un aler? També en tenen tres. Ara mateix s'està negociant amb el fixatge de Pops Mensah Bonsu (ja que Nathan Jawai s'ha lesionat), un jugador que ha estat descartat per la meitat d'equips a les 2 jornades de lliga per el seu historial de lesions. Si es fitxés aquest jugador per a tota la temporada, quedaria una plantilla de 14 jugadors, un desastre tot plegat.

Així doncs, qui falla? Opineu-ne al respecte.


A.









2 comentarios:

  1. és un gran misteri el fitxatge de todorovic i d'abrines... com be dius són jugadors que haurien d'estar a un equip de mitja taula cap avall per jugar el màxim de minuts possibles, com va fer en rabaseda (encara que per mi masa poc temps). Peró sisi, es diu que el Hezonja apunta maneres, i al barça amb una plantilla de 13 jugadors les uniques portes que li queden obertes són les del carrer... NBA directe? maybe

    ResponderEliminar
  2. Todorovic no jugava ni a la Penya i Abrines va fer 4 partits bons. Canviar pivots com Ndong per Jawai (que cada any juga a un equip diferent)es uan bogería i resulta que el millor jugador es un descartat pel R.Madrid, un tio que sí, molta técnica peró que pivots amb 10 cms menys s'el mengen. Es depen de Navarro i aixó es massa arriscat.
    Aquest any, si el RM dona amb la tecla del 5 bó, está clarísima la cosa.

    ResponderEliminar