miércoles, 2 de enero de 2013

D'euro en euro i fitxo perquè em toca

Durant l'estiu, tots els equips de la Lliga Endesa s'han reforçat per tal d'afrontar la lliga amb la millor plantilla possible. No tots es reforcen igual, ja que han de fitxar d'acord amb el seu pressupost.

Un cop comença la temporada i passades unes 10-15 jornades, els equips fan un primer balanç considerant les opcions que tenen per entrar a la Copa del Rey i avaluen si ha estat un èxit, un fracàs o "ni fu ni fa".

Si el balanç és negatiu (un fracàs o "ni fu ni fa" depenent del prestigi de l'equip) calen canvis immediats, però aquests s'ajusten al pressupost i per tant, no seran els mateixos canvis per tothom. 

Tot seguit analitzaré els canvis que han anat succeint a la lliga i així poder comparar els luxes que es poden permetre uns equips i uns altres:

- Asefa Estudiantes: el balanç ha estat positiu, l'equip no té un pressupost gaire alt i està dins de la lluita de la Copa del Rey, per tant no hi ha hagut canvis.

- Assignia Manresa: ho comentava a la penúltima entrada que vaig fer al blog. El Manresa està fent una temporada per oblidar, però no té recursos suficients com per fer un canvi que salvi l'equip. 
A mitja temporada es va fitxar a Ferran Laviña, un jugador veterà que estava sense equip, la seva aportació és correcta: defensa els minuts que està a pista i molta feina de cohesió d'equip, però no és un jugador capaç de carregar-se l'equip a l'espatlla i guanyar partits.

FONT: ara.cat

- Blancos de Rueda Valladolid: l'equip amb el pressupost més baix de la lliga està fent una temporada molt seria, un rival súperdifícil de superar i que ha posat en problemes a la majoria d'equips amb els quals s'hi ha enfrontat. La seva sort, per això, no els ajuda massa, lesions dels seus jugadors importants i la fuga del seu 2 titular Uros Tripkovic al Fenerbache han forçat que el club faci un fitxatge (semblant al del Manresa) d'urgència: Román Montañez, un jugador que ja havia estat al club i que aquest any havia estat sense equip fins que el River Andorra el va repescar per jugar alguns partits.
Román farà el que podrà però no farà 15 punts per partit ni farà exhibicions com la de Tripkovic a Badalona. 
FONT: cbvalladolid.es
- Blusens Monbús: un dels equips revelació de la temporada, amb opcions d'entrar a la Copa del Rey, no s'han vist obligats a fer canvis substancials, l'únic canvi que han fet va ser fitxar a Bernard Hopkins (39 anys) els primers partits de la temporada per a substituir al llavors lesionat Robbie Hummel. Un cop Hummel es va recuperar, Hopkins va marxar ovacionat per l'afició degut al seu sacrifici i a tot el que havia donat per el club.

- CAI Zaragoza: l'equip ha respòs a les expectatives i lluiten per estar a Vitòria a la Copa, no han hagut de fer cap canvi, tots els jugadors han rendit com s'esperava i Joseph Jones, que en principi era un pívot que només havia de jugar a l'equip un mes, ha renovat fins al final de temporada. 

- Caja Laboral: un mal inici de temporada dels de Vitòria (sobretot a l'Eurolliga) va fer que Querejeta tingués molts mal de caps i tot va acabar amb la destitució de Dusko Ivanovic de la banqueta de l'antic Tau, on hi havia estat molts anys i on sempre havia guanyat molts partits i inclús, algun campionat. El seu substitut, Zan Tabak, de moment ho està fent realment bé i el Caja Laboral porta una bona ratxa. A la posició de base, es va fitxar un jugador semilesionat com Taylor Rochestie, que actualment ja no juga per l'equip, ja que s'ha fitxat a Omar Cook
També esmentar que el club va poder comptar amb la col·laboració d'Edu Hernández-Sonseca a principi de temporada per substituir al lesionat Milko Bjelica

FONT: euroleague.net
- Cajasol: l'equip d'Aíto va començar desastrosament, els fitxatges no es van adaptar a la lliga (ja que eren desconeguts i sense experiència) i el balanç de victòries i derrotes va ser escandalós al principi.
Amb la lesió del seu pívot Bradley Buckman (un "bluff"), van poder fitxar a Robert Dozier, el qual va fer uns bons partits però quan va acabar el seu contracte temporal va decidir marxar.
Amb la marxa de Dozier, també es va tallar a Buckman, i es va fitxar a Latavious Williams, un jugador que és un valor segur sota la cistella amb les seves dosis d'espectacle i el seu treball. Latavious no va renovar per la Penya per diners i tenia un contracte temporal en un equip d'Eurolliga, com el Brose Baskets.
Per a solucionar els problemes a la posició de base, van fitxar a Roderick Blackney, base veterà però bastant segur.
Amb aquests fitxatges, l'equip ha fet un canvi de dinàmica i ja aixeca cap.

FONT: teinteresa.es
- C.B. Canarias: aquest equip amb un pressupost baix no està fent una gran temporada però va guanyant partits i a hores d'ara està prou allunyat de la zona de descens com per efectuar canvis. L'equip és el mateix que a principi de temporada.

- F.C. Barcelona: aquesta no és la millor temporada del Barça, això és evident, però l'equip no ha fet canvis, potser degut a les 13 fitxes ja gastades per el club que obligarien (en cas d'un fitxatge) a desconvocar 2 jugadors per partit. Ara bé, amb les sensacions recuperades en els 2 últims partits del Barça, sembla ser que es confia plenament en l'entrenador i en l'equip.

- FIATC Joventut: la Penya està fent una temporada molt irregular (com ja vaig comentar en la meva última entrada al blog), però tampoc estan les coses tan malament com per fitxar, ja que el pressupost del qual es disposa és baix.
L'únic "fitxatge" que hi ha hagut ha estat pujar a jugadors de l'equip vinculat per substituir a jugadors lesionats en determinats moments, com ara Àlex Barrera per substituir a Pere Tomás a principi de temporada.

- Herbalife Gran Canaria: amb nous patrocinadors, aquest any el Granca disposava d'uns 5 milions més per fitxar, amb els quals s'ha construït un autèntic equipàs. Aquest equip ja està classificat per la Copa del Rey, el que es pot dir que ha estat un èxit (quedant encara 2 jornades). Així doncs, l'Herbalife no ha hagut de fitxar nous jugadors, només amb un contracte temporal a Paulo Prestes per a substituir a Xavi Rey, mentre aquest es recuperava de la seva lesió. 

- Lagun Aro GBC: temporada dura per l'equip de Sito Alonso després d'un any fantàstic. Els nous fitxatges, segons declaracions del mateix Sito, estan més per anar de tapas i de festa que per entrenar, però l'equip tampoc té diners per a fer gaires canvis. A principi de temporada es va fitxar a Richard Kuksiks, ja que faltava un jugador per a tancar la plantilla, el letó però, sembla ser que té les hores comptaves a l'equip blanc i blau ja que sona amb força el rumor de Matt Walsh, vell conegut de la lliga. També es va fitxar a un "saltimbanqui" com Jermaine Taylor, que ofereix molt d'espectacle però tampoc és un jugador determinant, i s'ha tallat a l'eterna promesa russa: Yaroslav Korolev

FONT: noticiasdegipuzkoa.com
- Mad-Croc Fuenlabrada: l'equip, com el Cajasol, va començar molt malament i es van veure obligats a fer canvis. Al no disposar de gaires calers per a fitxar grans jugadors van optar per un canvi de dinàmica a través d'un canvi d'entrenador. Es va fer fora a Porfi Fisac, el qual havia estat a Fuenlabrada 2 anys amb un rendiment més que bo però ja no treia el rendiment que tocava als jugadors. Amb el seu comiat va arribar Trifón Poch, especialista de salvar equips de la zona baixa. No es pot dir que el Fuenla es salvarà ja que el canvi de dinàmica ha estat total, però si més no, hi ha hagut un canvi d'actitud i tenen un coixí d'un parell de victòries. 
També s'ha fitxar al base Kristaps Valters, el qual tenia un contracte temporal a un equip alemany i ara intenta recuperar el seu millor bàsquet a l'únic equip espanyol on ha donat el seu màxim rendiment. I a última hora, també s'ha anunciat el fitxatge de Rob Kurz, un 4 amb experiència a la lliga, capaç de lo millor i de lo pitjor,

- Real Madrid: temporada per emmarcar la del club blanc, els fitxatges han estat un èxit i només han perdut un partit dels 15 disputats (l'últim contra el Barça). La cirereta del pastís havia de ser el fitxatge de Rafa Hettsheimeir després de les primeres jornades de competició, però tampoc està disposant de gaires minuts.
FONT: corazonblanco.com
- UCAM Murcia: l'equip murcià està jugant un bon bàsquet, es troba prou allunyat de la zona de descens i no s'ha vist obligat a fer cap canvi. Van tenir uns petits imprevistos a les primeres jornades amb el passaport del base Joe Ragland (el qual no va poder disputar unes quantes jornades) però tot es va solucionar i ara es disposa de tota la plantilla al complet. 

- Unicaja: després d'un estiu molt mogut per no tornar a fer el ridícul com l'any passat, l'Unicaja va tirar la casa per la finestra i va fer ni més ni menys que 11 fitxatges nous. Un d'aquests fitxatges, Sergi Vidal, es va lesionar i va ser substituït per Carlos Jiménez durant les primeres jornades, i el fitxatge més decepcionant dels de Repesa va ser l'aler-pívot James Gist, que es limitava a saltar i intimidar quan la seva aportació havia de ser molta més. Així doncs es va fer una mena de "canvi" poc habitual a Europa i es va canviar a Gist per l'MVP de l'última temporada, Andy Panko.

FONT: acb.com
- Uxue Bilbao Basket: l'equip de Bilbao ja està gairebé classificat per la Copa del Rey amb una temporada excel·lent, la majoria dels fitxatges estan fent molt bona feina i no s'han vist obligats a fer fitxatges encara que hi ha hagut problemes de lesions. 

-València Basket: els valencians han tingut molts problemes de lesions, tot i així la dinàmica de l'equip ha estat bona i ja estan classificats matemàticament per la Copa del Rey. Ara bé, molts canvis hi ha hagut a l'equip taronja: 15 jugadors han passat per aquest equip.
Amb la lesió de Thomas Kelati, l'equip va fitxar a Mindaugas Lukauskis, el qual va aportar en els partits que va estar i quan va acabar el contracte, va marxar. Kelati, però, va recaure de la seva lesió i van fitxar a Chris Quinn, un base-escorta que va donar un rendiment més que acceptable, però que quan Kelati es va recuperar va decidir tornar al seu país natal.
El rendiment del seu aler suplent, Marko Keselj, va ser molt pobre i se'l va tallar i es va fitxar a  un aler contrastat a Europa com és Mickael Gélabale, el qual ja ha jugat uns quants partits amb els taronges però, ara hi ha rumors que potser marxa a la NBA (tot i tenir contracte amb el València per tota la temporada).
En el joc interior, les baixes de Lishchuk i Faverani van donar lloc al fitxatge de Joffrey Lauvergne, un pívot que se'l coneix per el triple que va endollar al Manresa que va fer que el València guanyés in-extremis. Lauvergne actualment milita al Partizan de Belgrad. 

FONT: plazadeportiva.com

Què pretenc havent explicat tot això?
Pretenc fer veure que hi ha equips que es poden permetre uns privilegis i uns altres que no. És molt fàcil sortir del pou si tens molt milions fent un parell de fitxatges segurs, però no tant si no tens un duro.
Després d'haver llegit tot el que he escrit es pot arribar a la conclusió que equips com el Manresa, Blancos de Rueda, Lagun Aro GBC han necessitat fer canvis d'urgència però tampoc han pogut fer fitxatges de primer nivell / nivell mig. 
Altres equips com el Cajasol o el Mad-Croc Fuenlabrada, han pogut fer canvis de nivell mig amb els quals han pogut sortir del pou.
I per acabar, equips com el Caja Laboral, Unicaja o València si que s'han pogut permetre el luxe de tallar jugadors de primer nivell (Rochestie, Gist o Keselj) degut al mal rendiment que donaven per a portar altres jugadors de primer nivell també. Per exemple, del fitxatge d'Andy Panko per l'Unicaja no se n'ha parlat gairebé i estem parlat de l'MVP de la lliga de l'any passat que va col·laborar amb la màgica temporada del Lagun Aro GBC i Omar Cook, és un base que ha rendit a tots els equips on ha anat i en un final de partit ajustat no fallarà tirs lliures ni cometrà errors. Són fitxatges que saps que no sortiran malament.

Així doncs, potser hi ha equips que aquest any baixaran a l'Adecco Oro, però amb una desigualtat de condicions respecte una sèrie d'equips considerable. 
No se li pot dir injustícia perquè els patrocinis són els que són i no es poden canviar així com així, però alguna cosa s'hauria de canviar a la lliga perquè aquests fitxatges "per la cara" es reduïssin al mínim.

A.


No hay comentarios:

Publicar un comentario